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Q1.   What are the commemorative plaque and commemorative urn benefits? 

A1.  The plaque and urn are two memorial items that commemorate a Veteran’s 
service whose cremated remains have not been interred.1 A “commemorative 
plaque” is designed to hang on a wall and a “commemorative urn’’ is used to hold 
the remains of a deceased cremated Veteran. Claimants may request either the 
plaque or the urn According to their preference. They are not entitled to both. 

Q2. Please explain why Veterans commemorated with a plaque or urn are 
prohibited from being buried in VA national cemeteries or receiving a 
government headstone or marker or niche cover or medallion? 

A2.   The federal law2 that authorizes VA to provide the plaque or urn benefit 
includes these prohibitions. Once VA furnishes a commemorative plaque or urn, 
the law prohibits VA from burying that Veteran in a VA national cemetery or 
providing a government headstone, marker, niche cover, or medallion for that 
Veteran in any cemetery.   

Q3.   My mother wants to hold onto the cremated remains of my Veteran father in 
her residence until she passes and then at the time of need, she wants to 
be buried in a VA national cemetery with him. For that reason, we have 
decided not to submit a claim for a commemorative plaque or urn. Are 
there other benefits that VA provides that would commemorate without 
triggering the prohibition against future burial in a VA national cemetery? 

A3.  Yes, VA can provide the following memorial benefits that would not affect 
future burial in a VA national cemetery.   

Presidential Memorial Certificate (PMC) is an engraved, frameable paper 
certificate commemorating the service of a Veteran that bears the signature of 
the current President. An individual may order multiple PMCs for additional family 
members, and receipt of PMCs does not affect VA’s ability to inter or memorialize 
a Veteran in anyway.   

Click here to learn more about Presidential Memorial Certificates 

1 Interment means the burial or entombment of casketed or cremated remains, including the placement of 
cremated remains in a columbarium niche. The regulation published on (date) 38 CFR 38.634 further indicates that 
interment anywhere would disqualify a Veteran from being commemorated with a plaque or urn. 

2 Section 2207 of Public Law 116-315, the “Johnny Isakson and David P. Roe, M.D. Veterans Health Care and 
Benefits Improvement Act of 2020 (codified in 38 U.S.C. § 2306(h)).”   

https://www.cem.va.gov/facts/Presidential_Memorial_Certificates.asp
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Burial Flag. VA can provide a United States flag to drape on a casket (or coffin) 
or place with an urn in honor of the military service of a Veteran or Reservist. 

Click here to learn more about burial flags. 

Q4. Who is eligible for a plaque or urn? 

A4.  VA will provide a plaque or an urn to a qualified applicant to commemorate a 
deceased Veteran who has been cremated with no portion of the remains 
interred at any location. The Veteran must have been discharged under 
conditions other than dishonorable on or after April 6, 1917, and this also 
includes any Servicemember of the Armed Forces of the United States who dies 
on active duty whose remains have been cremated with no portion of the remains 
interred at any location. 

Q5.   What form do I need to fill out to get a plaque or urn instead of a 
headstone, marker, or medallion? 

A5.  Please complete and submit the VA Form 40-1330UP, Claim for 
Commemorative Urn or Plaque for Veterans’ Cremains Not Interred. The form 
and supporting documents may be submitted by using Quick Submit at 
access.va.gov; mailed to NCA FP Evidence Intake Center, PO Box 5237, 
Janesville, WI  53547; or faxed to 1-800-455-7143. 

Q6. I am interested in receiving either the plaque or the urn for my Veteran 
loved one, but I want the option to bury the Veteran’s cremated remains in 
a Veterans cemetery in the future. What options are there? Can I return the 
plaque or urn later and have the benefit of burial in a VA national cemetery 
restored? 

A6.  Once a plaque or urn is furnished to commemorate a Veteran, VA is 
prohibited by law from interring the Veteran’s cremated remains in a VA national 
cemetery or from furnishing a headstone, marker, or medallion for placement in 
any cemetery. The law does not provide a method to restore these benefits. 
Many Veterans and family members consider the benefits forfeited to be of 
significant monetary and symbolic value. That is why this decision is so 
important. 

The law does not prohibit burial in a state or tribal Veterans cemetery or in any 
other cemetery. The owners/operators of those cemeteries will decide whether 
they will allow interment and under what conditions. Keep in mind, however, that 
many of these owner/operators usually rely on VA to provide a government 
headstone or marker to mark the grave of the Veteran at no cost. Since VA will 
not provide one, there may be additional costs that the owner/operator will 
charge to mark the grave.    

https://www.cem.va.gov/burial_benefits/burial_flags.asp
https://www.va.gov/vaforms/va/pdf/VA40-1330UP.pdf
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Q7.   Can the spouse still be buried in a national, state Veterans’ or tribal 
cemetery if a plaque or urn is provided for the Veteran? 

A7.  Yes.  The spouse (and/or dependent child) may still be interred in a VA 
national cemetery even if the Veteran is prohibited from burial and VA would 
mark the grave of the spouse (or dependent child.) 

Caution: However, a spouse (or dependent child) would be prevented from being 
interred if the Veteran’s remains and the spouse’s cremated remains are 
commingled. This would prevent VA from interring the spouse also.  

Q8.  I am the brother of a deceased Veteran and the cremated remains were 
given to my aunt.  How can I learn whether a plaque or urn has already 
been provided to commemorate my Veteran brother? 

A8.  To see if VA has already provided a plaque or urn to commemorate a certain 
Veteran, please check the Nationwide Gravesite Locator at 
https://www.cem.va.gov/nationwide-gravesite-locator/ and select “Urn/Plaque 
Benefits” from the Burial Locations drop down menu. You may also call the 
Applicant Assistance Unit at 1-800-697-6947.  

Q9.   My great-grandfather is memorialized overseas at an American Battle 
Monuments Commission (ABMC) cemetery. May I have a plaque for him? 

A9.  If the remains are cremated and not interred, VA may be able to furnish a 
commemorative plaque for a Veteran memorialized on the Tablet of the Missing. 

Q10.   We received a government marker for the Veteran after we interred the 
ashes, but also kept some ashes at home.  Can an urn be provided for the 
ashes? 

A10.  No. This Veteran cannot be commemorated by a plaque or urn because 
the Veteran is already interred. 

Q11.   The Veteran’s cremated remains have been split up among the family. Can 
each family member receive a plaque or an urn? 

A11.  No. VA is only authorized to furnish one commemoration product per 
Veteran, either the plaque or the urn. Additionally, the claimant for a plaque or an 
urn must certify that they are in possession of the entirety of the remains. 

Q12.   Can we get a plaque or urn to remember a non-Veteran spouse or 
dependent? 
A12.  No.  VA is only authorized to furnish a plaque or urn to commemorate an 
eligible deceased Veteran or Servicemember whose cremated remains are not 
interred.   

https://www.cem.va.gov/nationwide-gravesite-locator/
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Q13.  Can I add more information to the plaque or urn, such as inscribing 
additional text or attaching items to it? 

A13.  Unlike other memorial items that VA provides, once VA provides the plaque 
or urn, it becomes the applicant’s private property and there are no restrictions 
from altering it.  

Q14. The plaque or urn was damaged when I received it. How do I get a 
replacement? 

A14.  If your plaque or urn was damaged during shipping or contains a 
manufacturing deficiency or inscription error, you may request a replacement by 
notifying our Applicant Assistance Unit at 1-800-697-6947 and following the 
return instructions enclosed in the package. 

Q15. I am a funeral home director and I help families inter their Veterans in a 
private cemetery and arrange for VA to provide a headstone. As part of my 
customer service to the families I serve, I like to explain their options for 
interment and marking the gravesite and the costs involved with the private 
cemetery. If they received a plaque or an urn, that will affect their options 
and possibly lead to more costs. How can I find out whether VA provided a 
plaque or urn to commemorate the Veteran?  

A15.  To see if a plaque or urn has already been provided, please check the 
Nationwide Gravesite Locator at https://www.cem.va.gov/nationwide-gravesite-
locator/ and select “Urn/Plaque Benefits” from the Burial Locations drop down 
menu. The Urn Plaque Benefits Locator will be updated daily. You may also call 
the Applicant Assistance Unit at 1-800-697-6947. 

Q16. VA provides certain monetary burial benefits and plot allowance payments 
for the interment of certain deceased Veterans.  Will VA provide these 
burial and plot allowance benefit payments for Veterans for whom VA has 
furnished a plaque or an urn?  

A16.  If eligible, VA will provide monetary burial benefits and plot allowance 
payments for whom VA has furnished with a plaque or urn. 

 Q17. Can a Veteran for whom VA has furnished a commemorative plaque or urn 
be interred at Arlington National Cemetery? 

A17.  Arlington National Cemetery is administered by the Department of the 
Army. The Office of Army Cemeteries has informed VA that Veterans for whom 
VA has furnished a commemorative plaque or urn will be prohibited from 
interment at Arlington National Cemetery. 

https://www.cem.va.gov/nationwide-gravesite-locator/
https://www.cem.va.gov/nationwide-gravesite-locator/
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Q18.   I am a Veterans Service Officer, and I am assisting a local coroner’s office 
with the remains of an indigent Veteran.  Can I apply for a plaque or urn 
since the Veteran has no family claiming the remains? 

A18.  An applicant for a commemorative plaque or urn must be a member of the 
Veteran’s family, which includes the Veteran’s spouse or individual who was in a 
legal union as defined in 38 CFR § 3.1702(b)(1)(ii) of this chapter with the 
Veteran; a child, parent, or sibling of the veteran, whether biological, adopted, or 
step relation; and any lineal or collateral descendant of the Veteran. 


